dilluns, 29 de desembre del 2008

Aprendre anglès fent manualitats

Després de les exposicions que han fet els companys a classe sobre el youtube, sobretot, i sobre altres TIC que es podrem aplicar a les nostres auless en un futur, jo, de moment, les faig servir per crear entrades al bloc i parlar-vos de temes que crec que són importants com a futurs mestres. En aquest cas, aquest el tema de l'entrada està més dirigit cap als mestres de llengues estrangeres.

El video es titula: Aprender inglés a través de las manualidades. Doncs bé, ja us podeu imaginar de que va el tema.




Després d'haver vist el video, vull resaltar el que hauriem de tenir en compte i el que aconseguiriem utilitzant aquest mètode: (Per veure millor la imatge feu click a l'esquema)

educazione sentimentale

Volia parlar de l’educació de valors, que sempre he cregut que és molt més important que ensenyar les capitals i els rius d’un país, per exemple. Jo estic treballant en un esplai i el que treballem amb els nens, sobretot, són els valors de la solidaritat, la igualtat i tot això els va molt bé per saber comportar-se, saber conviure amb els companys i a créixer com a persona.

I per mostrar-vos-ho millor, m’agradaria que veiéssiu aquest vídeo al youtube que trobo que és molt bo i mostra perfectament el que us vull dir. Està en italià però subtitulat en espanyol, va una mica ràpid però es pot entendre perfectament, si més no, és perquè agafeu una idea.



Després d’haver-lo vist, volia comentar unes quantes coses que m’han sorprès molt:
- Quan davant de l’escola, el pare li dóna l’esmorzar al nen i li diu: menja-te’l tot tu, no li donis res als teus companys.
- Quan estan asseguts a la taula acabant de menjar i parlen del cop de puny que li han donat al nen a l’escola i el pare li diu que no es quedi parat i li torni i que recordi un refrany: "è meglio un bei processo che un bei funerale" que crec que s’entén perfectament.
- El moment que estan al cotxe i el pare es fica per un carrer en direcció contraria per arribar bé a l’escola o quan fan el truc del mocador al final.
- O quan el pare parla de les seves idees sobre la política directament afecta al pensament del nen perquè pràcticament podríem dir que li està inculcant les seves idees. Pot ser a vegades nosaltres parlem i de forma involuntària i indirectament, condicionem les idees del nen, però no ho fem de la mateixa forma que el pare.
- I per acabar, comentar el final, que és molt dur però alhora molt irònic i divertit, perquè és el que he dit abans, que el pare deia les coses perquè el nen aprengués (segons les idees del pare) i finalment, ha seguit el refrany que sempre li recordava: el món és rodó i qui no manté l’equilibri, cau.

dijous, 18 de desembre del 2008

Joan XXIII i les TIC


En aquesta publicació m’agradaria presentar la meva escola de pràctiques: Joan XXIII de Bellvitge (L'Hospitalet). És una escola basada en les idees dels jesuïtes, jo al saber això, em va sonar a unes idees religioses i antigues, però és tot el contrari ja que segons la seva missió el que es vol és promoure una educació innovadora, compromesa i personalitzada que satisfaci les demandes de l'entorn. I la seva visió és aconseguir que l'escola sigui capdavantera en l'aplicació de noves eines educatives per motivar l'aprenentatge, desenvolupant les màximes possibilitats de la formació.

Per això, el primer dia de pràctiques vam anar a l'aula d'informàtica a repassar el tema de les parts del cos a partir d'un programa treballat a classe com és el JClic, i cada dilluns ho fan. Em va semblar molt interessant però alhora, estrany ja que quan jo anava a primària només utilitzàvem l'ordinador per l'assignatura d'informàtica.

A partir d'això, em vaig voler informar una mica més sobre l'aplicació de les TIC a l'escola i vaig veure que des de el Departament de Relacions Internacionals Projectes Europeus de Joan XXIII l'objectiu és "ampliar els horitzons dels nostres joves, oferint-los la possibilitat de conèixer altres realitats culturals. Amb la comunicació internacional es potencia apreciar els costums i llengües d'altres països i l'ús de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC)."

Si us interesa podeu consultar més informació a la web de l'escola.

dimarts, 9 de desembre del 2008

La marginació

Doncs aquí està el nostre curtmetratge que tracta el tema de la marginació a les escoles. La protagonista és una noia (l'Anna) i els altres (Sergio, Juan Antonio i jo) hem fet de "dolents" ja que som els que no fem cas i marginem a la noia. La nostra idea era aquesta des del principi però a mesura que hem anat fent el muntatge, hi ha hagut diferents aportacions i dubtes sobre com realitzar-ho, però finalment s’ha arribat a un acord i ha acabat sortint tal i com ho podeu veure directament anant a youtube o a través d’aquest enllaç.

I bé, després d'haver fet aquesta activitat, he vist que és una sessió molt interessant que poden realitzar perfectament nens de primària ja que pot ser molt enriquidor treballar en gup d'una manera diferent a la majoria de treballs, i que d'una forma o una altra els nens també es podran sentir protagonistes, encara que facin papers secundaris, al presentar el video a classe.

Fes click al video o ves directament a youtube i escriu: marginació NTAE


divendres, 28 de novembre del 2008

Projecte col·laboratiu "Carta als Reis 2008"


Casualment vaig trobar aquesta pàgina web en la que s'explica diferents projectes educatius que estan relacionats amb el món de les noves tecnologies. I ara que venen les festes de Nadal i Reis es fan més projectes, per exemple, molts centres de la ciutat de Cornellà fan un intercanvi de les seves cartes als Reis Mags, entre nens de primària i secundària. Aquestes activitats formen part de l projecte "Aplicacions educatives d'Internet" gràcies a l'ajuda de la fundació "Propedagògic"

Els nens de cicle inicial escriuen la seva carta com cada any però aquesta vegada a fan amb ordinador i després fan que l'envien per e-mail a Orient. I després reben un correu electrònic pocs dies abans de tenir vacances de Nadal com a resposta dels Reis Mags d'Orient.

El que crec que està més bé, és que aquests missatges rebuts com a resposta a les seves cartes inicials, la fan nens i nenes de secundària d'altres o de la mateixa escola que ells. Però això, òbviament, no ho saben els nens de cicle inicial de primària.

I tot seguit us deixo un enllaç amb les vivències d'alguns dels anys anteriors: del 2004, del 2003, o del 2001.

Algunes de les escoles que participen en aquest projecte són: CEIP L'Alzina (Molins de Rei), CEIP La Garalda (Pallejà), CEIP Salvador Espriu (St. Feliu de Ll.), CEIP Torre de la Miranda (Cornellà de Llobregat)

dijous, 13 de novembre del 2008

Comferència d'Anna Pérez



El dimecres 12 de novembre l'Anna Pérez, professora d’infantil i primària de l'Escola Drassanes va fer una comferència sobre les noves tecnologies aplicades a l’educació, principalment sobre el un espai que ella mateix va crear: Bitàcola de MestreTic. I aquí teniu un enllaç per que hi pugueu accedir.

Doncs bé, ens va explicar com va sorgir la idea de crear aquest espai i va ser per ús propi, per organitzar-se i va veure que altres persones contestaven a les seves publicacions. Per exemple: un dia va crear un missatge per recordar-se que tal programa li anava bé per fer tal cosa i una persona li va contestar aconsellant-li un altre programa que creia que era millor.

També ens va ampliar la informació que teníem sobre l’espai, els seus programes, què podies fer a través d'ell, com utilitzar-lo, etc. i va posar exemples de vídeos i treballs que havien fet a la seva escola. Vaig trobar molt bé quan va dir que en comptes de fer un moral del tema que estiguessin treballant en aquell moment i penjar-lo a la classe, el que feien era fer-ho al bloc i així ho podia veure tothom, no només els de la classe.

I per acabar volia comentar una cosa que va dir que opino que esta molt ben pensat. Que com a futurs professor hem de saber plantejar les preguntes i les activitats que calgui que els nens busquin informació perquè no copiïn només, sinó que es llegeixin la informació que han trobat a Internet i la "masteguin", l’entenguin, etc. Per exemple: En comptes de dir busqueu informació sobre Monet, plantejar-ho diferent: quins colors utilitzava Monet en els seus quadres? o què acostumava a pintar? Perquè no sigui copiar i pegar que és molt fàcil.

La conferència es va acabar amb un espai dedicat a possibles preguntes i/o dubtes. Personalment va estar molt bé!

dimarts, 4 de novembre del 2008

Que hi farem?


Després de dues setmanes de no haver escrit cap missatge, he tornat. Em justifico tot parlant de les noves tecnologies: fa com dues setmanes que no tinc Internet a casa meva i fa com una setmana que vull intentar escriure a l'escola però entre que les aules d'informàtica són molt petites i sempre estan plenes, i entre que tenim molts treballs per entregar i llibres per entregar... és impossible poder-se sentar una estona a escriure encara que sigui cuatre línies.


Però bé, tornant al tema d'Internet, com pot ser que truquem a la companyia i primer (fa una setmana) ens diguin que és un problema de la companyia que en unes hores ho arreglen, anem trucant dia sí dia també, ens diuen el mateix i finalment ahir conseguim parlar amb un tècnic que ens diu que el problema no és seu sinó nostre. Què és el que hem de fer? Quina presa de pèl és aquesta? Jo necessito el ordinador per comunicar-me, per fer treballs, buscar informació, etc.



Al final m'he cansat d'anar esperant al dia següent per poder escriure pensant que ja s'hauria arreglat i he anat a casa d'un amic. Però no crec que aquesta sigui la manera de fer les coses perquè això significa que les noves tecnologies, pot ser no estan tant avançades com ens pensem.

Això m'ha creat dos pensaments, ja que en veritat, m'ha fet veure que l'ordinador és molt necessari avui en dia. Però per una altra part m'he desentès encara més de les noves tecnologies.


El que volia amb aquest comentari era sobretot desfogar-me, fer veure que tampoc estem tan bé encara que diguin que sóm el sisè païs més desenvolupat (aquí teniu la pàgina web on ho diu) i mostrar una de les situacions més típiques avui en dia entre la gent. Perquè, a qui no li ha pasat el mateix que a mi?
I m'ha fet gràcia aquesta fotgrafia de dalt. Com són o seran els nous ordinadors seguint així? És una broma absurda però s'ha de posar una mica d'humor a la vida i més quan les coses no funcionen.

dimecres, 22 d’octubre del 2008

ORDINADORS A L'AULA...I UNA BONA FALDA


El títol de l'article l'he tret del llibre que tots hem de llegir per l'assignatura de Seminari "Va de mestres". Trobo que és un llibre molt interessant i aquest migdia tornant de la universitat, al metro, he llegit aquest capítol que parla de les noves tecnologies (sobretot de l'ordinador) a les escoles. I m'ha sobtat ja que, diu més o menys el que vaig dir jo en el article anterior. Planteja qüestions que molts mestres o futurs mestres - com jo - pensem:


-- En què canvia la nostra manera de veure i d'estar al món l'ús dels ordinadors?
-- La concepció del que és llegir i del que és escriure, la podem entendre de la mateixa manera?
-- Quins sabers caduquen?
-- Podem esdevenir indigents telemàtics?

I com he dit aquestes són algunes de les preguntes que es planteja al llarg del capítol. A més, segueix amb frases que sobretot, defensen la manera de treballar que s'utilitzava fa uns anys a les escoles o la actual, en la qual no estan tant introduïts els ordinadors a les aules com hi estaran en un futur no tan llunyà. I aquesta ideea la fonamenten amb frases com:
-- És molt probable que la imparable onada de la tecnologia ens porti a oblidar que és més important entendre alguna cosa quepoder accedir a totes les coses.

I el troç que més m'agrada del capítol:

-- Una cosa sí que volem deixar ben clara: les màquines mai no substituiran la nostra feina, tal com nosaltres l'entenem i te l'estem explicant. Podem avalar aquest convenciment amb moltes raons, però te'n donarem només una: la màquina, per perfecta que sigui, no té falda. No té aquest tou de carn que pot donar suport a la criatura quan aprèn.

Crec que és un bon argument per fer que el contacte tan personal que hi ha de mestre a alumne, no desapareixi. Crec que és massa especial i bonic per mi que hi hagi una relació que no sigui només la de explicar la lliçó i prou, sinó que si el nen té algun problema que sàpiga que tu ets allà per tot el que necessiti.

Per si algú no se l'ha llegit i se'l vol comprar, al mateix abacus de la universitat està i si no, mereu a la web de l'abacus on et pot informar si al el tenen o no en el abacus que et va més bé. (Feu click a web i us porta directament) O podeu anar a la pàgina web de Rosa Sensat.

dijous, 9 d’octubre del 2008

ajuden o donen problemes a l'escola?

Depèn del punt de vista de cada persona.


Jo, com altres companys del primer curs de Magisteri, volia comentar la importància que se li està donant a les Noves Tecnologies, concretament en el àmbit de les escoles, però abans m'agradaria fer una petita presentació de mi davant d'aquest tema.

Abans de començar l'assignatura de NTAE (Noves Tecnologies en el Àmbit Educatiu) no m'agradaven res els ordinadors, sempre se m'espatllaven només posar-m’hi davant i els hi vaig agafar mania, per això em feia una mica de respecte començar aquesta assignatura, però ja he vist que si li poses interès a les coses, et poden arribar a sortir molt bé. I res, aquesta ha sigut la meva presentació.

I ara, com he dit abans volia parlar de les noves tecnologies que s'estan posant en pràctica aquest curs 2008-2009 al Col·legi Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat. No sé si algú la coneix però és una escola concertada que està al centred'Hospitalet que va des de P3 fins a Batxillerat. Si voleu més informació aquí teniu un enllaç a la seva web.

Doncs com deia, en aquesta escola a part d'haver fet més aules d'informàtica, a gairabé totes les classes s'han posat pissarres electròniques, han instal·lar Wi-fi a tota l'escola i el més important, els professors ja no porten aquelles llibretes mítiques que tothom volia veure quen el professor marxava un moment de la classe, sinó que ara porten una PDA. En part em sembla bé, ja que és un gran avanç però el que no trobo gaire bé és que sigui obligatori. Crec que hauria de ser decisió de cada professor. A més, això ho visc de molt a prop ja que la meva mare és professora d'aquesta escola i al igual que jo, sempre li han costat el tema de les noves tecnologies, per tan, a ella li aniria millor la llibreta de tota la vida. Però, per això, molts professors estan fent un curs per apendre a fer-la servir.

I res, ja ho he dit tot per avui, que sobretot el que volia era que quan parlessim de àmbit escolar no només pensessim en els alumnes sinó que els mestres sempre haurem de fer esforços i cursos de formació continuada per poder estar al dia.





By: Laia

dilluns, 29 de setembre del 2008

Concepte Hipermèdia


Hipermèdia = multimèdia + interactivitat

DEFINICIONS:

-- Multimèdia: És un document que té diferents mèdies (videos, imatges)
++ Més informació a viquipèdia

-- Interactivitat: Un document és interactiu quan és capaç de respondre a les necessitats de l'usuari.




Continguts Acadèmics

  • Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
  • Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
  • Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
  • Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
  • Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge